MAC-10: Cel mai de incredere pistol-mitraliera

540macb

 

Calibru: .45 ACP sau 9mm

Greutate: Aproximativ 3 kg

Lungime: 27 cm fara amortizor si pana la 80 cm cu amortizor atasat

Rata de tragere: pana la 1150 de cartuse pe minut

Capacitatea incarcatorului: 30 de cartuse calibru .45 sau 32 de cartuse calibru 9mm

MAC-10 este un pistol mitraliera compact dezvoltat de Gordon B. Ingram in anul 1964.Compania Sionics a creat pentru aceasta arma un amortizor confectionat din doua bucati care nu doar ca reduce mult din zgomot dar o face si mai usor de controlat in modul full-automat.MAC-10 a fost confectionata aproape in totalitate din otel.

Cand Ingram a creat aceasta arma nu s-a gandit niciun moment ca acest design va capta atentia unui numar mare de pasionati de mitraliere.La inceputul anilor ’70 acesta a intruchipat spiritul de a crea ceva mic, compact si ieftin.De asemenea el s-a bazat pe filosofia cum ca cu cat exista mai putine piese cu atat acel lucru se va strica mai greu.Astfel arma sa a devenit cel mai de incredere pistol-mitraliera construit vreodata.

Motivul de baza pentru care este cunoscut MAC-10 este amortizorul sau revolutionar construit de Mitchell Werbell III de la compania Sionics.Acesta este confectionat din doua bucati, prima fiind mai mare decat a doua.Constructia unica a amortizorului i-a conferit armei un look aparte.De asemenea pistolul devenea foarte silentios.In timpul anilor ’70 Statele Unite ale Americii au impus restrictii in ceea ce priveste exportul amortizoarelor, multe tari anulandu-si comenzile, piesa ce reducea considerabil sunetul fiind principalul motiv pentru care arme era cumparata.Acesta a fost principalul factor care a dus la intrarea in faliment a companiei producatoare si anume Military Armament Corporation.Amortizorul original creat de Sionics avea o lungime de 29 cm, un diametru de 5 cm si o greutate de 545 de grame.

Versiunea armei creata pentru folosirea de catre cetatenii de rand, care opera diferit fata de versiunea militara, a fost victima interdictiilor puse de SUA asupra armelor.MAC-10 nu indeplinea doua dintre cele mai importante conditii:

1. Arma nu avea o versiune capabila sa traga in modul semi-automat

2. Greutatea impusa pentru o arma neincarcata era de 1.4 kg, MAC-10 depasind aceasta limita cu mult, cantarind aproape 3 kg.

In plus, arma avea o teava ce permitea atasarea unui amortizor, iar capacitatea incarcatorului era de 32 de cartuse.Ca un raspuns la aceste restrictii Wayne Daniel a refacut designul armei si a creat modelul MAC-11 a carei teava nu permitea infiletarea unui amortizor iar in incarcator incapeau doar 10 cartuse.Noua arma s-a numit PM11/9.

mac_m11_cob

De-a lungul timpului au fost create cateva copii ale pistolului-mitraliera MAC-10.Cateva dintre acestea sunt: BXP produsa de compania Milkor din Africa de Sud in anii ’80, pistolul-mitraliera Cobra produs de statul Zambia si care arata ca o combinatie intre MAC-11 si modelul Uzi, pistolul-mitraliera Patria produs de Argentina si pistolul-mitraliera ENARM SMG produs de brazilieni.

Milkor BXP

image

 

Pistol-mitraliera Cobra

1373566404

Pistol-mitraliera Patria

images

ENARM SMG

Enarmsmg

In momentul de fata, MAC-10, cu toate ca productia a fost stopata in 1973, se afla in dotarea fortelor armate si politienesti din diverse tari precum: Bolivia, Chile, Columbia, Republica Dominicana, Grecia, Guatemala, Honduras, Israel, Polonia, Filipine, Portugalia, Arabia Saudita, Spania, Marea Britanie( in dotarea trupelor SAS) si Venezuela. De asemenea arma a fost folosita in ultimii ani ai Razboiului din Vietnam in operatiuni speciale intreprinse de trupele SEAL.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s