Glock: Pistolul politiei

 

glock-logo-transparent

Calibru: In functie de model: 9x19mm Parabellum pentru modelele Glock 17, 18, 19, 26, 34 si 43

10mm Auto pentru modelele Glock 20, 29 si 40

.45 ACP pentru modelele Glock 21, 30, 36, 41

  .40 S&W pentru modelele Glock 22, 23, 24, 27 si 35

.380 ACP pentru modelele Glock 25, 28 si 42

.357 SIG pentru modelele Glock 31, 32 si 33

  .45 GAP pentru modelele Glock 37, 38 si 39

Viteza glontului la iesirea de pe teava: 375 m/s

Distanta eficienta: 50 metri

tumblr_nu4v9nReAA1rfnw5zo1_1280

Compania producatoare a celebrelor pistoale Glock, Glock Ges m.b.h, este o companie austriaca fondata la inceputul anilor ’80. Initial aceste arme au intampinat o uriasa rezistenta pe piata de armament datorita materialului din care sunt fabricate, si anume plasticul. De asemenea erau puse serios la indoiala increderea si durabilitatea acestora, sa nu mai vorbim de temerile privind faptul ca acestea ar putea sa nu fie detectate de scannerele din aeroporturi. In ciuda acestor reticente, pistoalele Glock au devenit cele mai folosite arme de catre fortele de ordine din SUA, aflandu-se de asemenea in dotarea unui numar foarte mare de forte armate si agentii de securitate din intreaga lume.

Glock a devenit un fenomen in Statele Unite ale Americii in anii 1980 in urma unei serii de incidente armate inclusivun schimb de focuri sangeros care i-a avut protagonisti pe agentii FBI si o banda de jefuitori de banci. La vremea aceea, in 1986, fortele de ordine s-au gasit intr-o situatie in care erau depasiti realizand ca armele pe care le aveau in dotare de aproximativ 75 de ani, clasicele revolvere de calibru .38 Smith & Wesson, nu se mai adapteaza la noua realitate. Inainte sa isi dea seama, pistoalele Glock au intrat pe piata americana, cucerind mai intai politia, urmata de piata civila, mult mai lucrativa.

tumblr_nto85grQxf1se29ono1_1280

Gaston Glock a venit cu un design de pistol inainte sa aiba o fabrica propriu-zisa. Unitatile de productie au fost construite, iar costurile erau atat de scazute incat isi permitea sa vanda armele foarte ieftin devansand astfel companii renumite precum Smith & Wesson.

In momentul proiectarii primului model, Glock 17, fondatorul companiei, Gaston Glock, nu avea nici cea mai de baza pregatire in ceea ce priveste armamentul. Avea insa o vasta experienta in domeniul chimic al polimerilor sintetici, cunostinte care au culminat cu prima linie comerciala de pistoale cu rama din polimeri.

tumblr_nstgss458O1sctutso1_1280

Istoria acestei arme incepe in 1980 cand armata austriaca a pornit in cautarea unui inlocuitor pentru invechitul Walther P38 care data din era celui de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, Ministerul Apararii a emis o lista cu un numar de 17 conditii pe care viitorul inlocuitor trebuia sa le indeplineasca pentru ca proiectul sa fie luat in considerare. Printre aceste conditii se numara calibrul NATO standard 9x19mm Parabellum, incarcatorul sa aiba o capacitate de minim 8 cartuse si sa fie absolut asigurat impotriva descarcarilor accidentale produse de socuri, lovituri sau caderi de la o inaltime de 2 metri. Glock a adunat o echipa de experti europeni de varf in domeniul armamentului si intr-un timp relativ scurt, trei luni de zile, compania a prezentat un prototip perfect functional cu un cost de productie destul de convenabil. Dupa o serie de teste complexe si foarte stricte, modelul prezentat de Glock a fost declarat castigator cu modelul 17, numarul provenind de la faptul ca a fost cel de-al saptesprezecelea set de desene tehnice al companiei.

Pistolul a intrat in dotarea efectiva a armatei si politiei austriece in anul 1982 fiind comandat un numar de 25.000 de astfel de arme. Glock a surclasat modele fabricate de companii de renume precum Heckler & Koch, Sig Sauer, Beretta, dar si pe conationalii sai, compania Steyr. In anul 1983 intra in dotarea trupelor armate norvegiene si suedeze si pana in anul 1992 au fost vandute aproximativ 350.000 de unitati in 45 de tari, dintre care 250.000 doar in Statele Unite ale Americii.

tumblr_nv322llJbD1sctutso1_1280

De-a lungul timpului, Glock a venit cu imbunatatiri in ceea ce priveste designul si mecanismul de functionare ajungandu-se pana la cea de-a patra generatie de pistoale. Inovatia a venit prin faptul ca pistolul nu are o siguranta exterioara. In spatele tragaciului exista ceea ce seamana cu un al doilea tragaci. Ambele elemente trebuiesc actionate simultan pentru ca arma sa functioneze. Aceasta inovatie insa a fost intens criticata si comentata de comisiile de control deoarece nu permite punerea intr-un mod de siguranta a armei, pistolul fiind in permanenta functional.

Pistoalele Glock sunt prevazute cu trei mecanisme independente de siguranta. Unul este cel exterior amintit mai sus, iar celelalte doua sunt interne, dintre care unul pentru siguranta in caz de cadere de la inaltime.

Alimentarea cu cartuse se face din incarcatoare standard cu capacitate de 17 proiectile existand posibilitatea extinderii la 19 sau chiar 33 de cartuse, dar si reducerea, daca este nevoie, la 10. Incarcatoarele sunt confectionate din metal si modelate in plastic.

Accesoriile disponibile din fabrica includ o gama destul de larga de unelte pentru iluminare tactica, lasere si chiar lanterne cu infrarosu, folosite in asociere cu sistemele nightvision.

tumblr_ntse2zKPek1sjbs7ao1_1280

Pistoalele Glock sunt prezentate in 5 categorii dupa cum urmeaza:

1. Standard – sunt modelate dupa originalul Glock 17 cu incarcatoare de capacitate mare. Din aceasta categorie fac parte modelele Glock 17, 20, 21, 22, 31 si 37.

2. Compact – sunt modele putin mai mici, cu o capacitate a incarcatorului mai mica si o greutate destul de semnificativ mai scazuta. In aceasta categorie intra modelele Glock 19, 23, 25, 32, 38.

3. Subcompact – sunt create pentru a fi purtate cu usurinta si utilizate rapid in caz de nevoie avand o dimensiune mica si o lungime si mai scazuta, asa zisele Backup Glock, purtate de multe ori in tocuri la glezna. Aici putem da ca exemple modelele Glock 26, 27, 28, 29, 30, 33 si 39.

4. Slimline – aici putem face referire doar la un singur model, si anume Glock 36.

5. Competition – este gama din care fac parte, asa cum ii spune si numele, modelele utilizate cel mai frecvent in competitii de tragere, cu o teava mai lunga, catare ajustabila si incarcatoare de capacitate mare. Cele doua modele incadrate aici sunt Glock 34 si 35.

tumblr_nve77kxB9b1sjbs7ao1_1280

In concluzie, luand in considerare lipsa crasa de experienta in domeniul armamentului a lui Gaston Glock si a lipsei initiale de incredere, pistoalele Glock au devenit arme arhi-cunoscute si arhi-folosite in toate colturile lumii, incepand de la Australia pana in Bangladesh, Groenlanda si Brazilia si care s-au dezvoltat extrem de multi in cei 30 de ani de la infiintare oferind o gama foarte larga de produse atat pe piata militara cat si pe cea civila.

Surse: 1, 2

Advertisements

One thought on “Glock: Pistolul politiei

  1. overmolded nu se traduce prin modelare ci prin suprainjectare.
    Este un proces tehnologic la care peste un semifabricat se injecteaza(plastice)/toarna(metale) pentru a se obtine o piesa bicomponenta cu proprietati diferite.
    Cel mai uzual este probabil cataramele care au un schelet metalic peste care se injecteaza plastic (policarbonat sau nylon)

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s